Thursday, March 19, 2009

op n teek


op n teek

de roemruchtste capo van organized rhyme
is timothy teek uit connecticut lyme:

`van slordig gedicht, zij t eindrijm of binnen-
raak ik als poëet steevast buiten mn zinnen

purist! dus k -zelfs voor maar 1 letter- greep in
en beet toen n kunstkluns wou rijmen op `reepin' '


ilya repin, pushkin

ilya repin, de 14-jarige pushkin draagt voor

capo: baas in de mafia = organized crime; da capo-vorm: dichtvorm (aba en dergelijke, hier niet toegepast); binnenrijm, eindrijm: dichttermen; alexander pushkin: beroemde russische dichter/schrijver; lyme in connecticut: plaatsje waar de ziekte van lyme werd ontdekt, jaren 80, die door teken wordt overgebracht. (er is ook n lyme in new hampshire en in engeland).

2 comments:

frank'a waaldijk said...

in t overigens voortreffelijke boekje `zeslettergrepigheid' van drs. p staat vermeld dat drs. p zelfs zo ver gaat dat i de laatste tijd niet meer `ij' wil laten rijmen op `ei'...

hallekideecafé nog aan toe zeg!

zouwen r zelfs in de amusante maar verder onbeduidende tak van poëzie die lightverse heet nog mogelijkheden zijn voor n cosa nostra olandesa?

zo van: je telt niet mee, als je niet mee t metrum telt, en zorgvuldig laat zien dat je je aan de regeltjes van de coryfeeën houdt?

ach nee, zo erg kan t niet wezen. daarvoor hoeft men echt niet te vrezen. dat zie je slechts in de vogezen. en los daarvan, wie zou t lezen?

van de weeromstuit krijg k t gevoel dat t toch beter is om t metrum maar wat slordiger te doen. losheid, fouten, onvolmaaktheid, duidt in mijn boekje toch vaak op n hogere interessantheid.

we zullen zien! (wanneer we onze ogen eindelijk openen)

frank'a waaldijk said...

wel kom k in de verleiding om van

`is timothy teek uit connecticut lyme:'

te maken:

`is timothy teek, doctorandus uit lyme'

...

maar dat zou te ver gaan, zeker omdat k een flink aantal van die ollekebollekes van drs. p echt geweldig vindt!

vroeger schreef k r ook n paar, waarvan 1 samen met n vriend. wellicht leuk om dat ns af te stoffen. aan de andere kant, men is beeldend kunstenaar, dan kan men toch niet eindeloos zn tijd verdoen met rijmelarij? of mag dat wel? wat flauw dat dat mag! (zie cantiebesteding,va- ...;-))