Sunday, March 01, 2009

op een sint-bernard


op n sint-bernard

`der ganse affaire is zwaar overtrokken'
bromt bernhard sint-bernard bij 1 van zn hokken

`dit optrekje hier en n mercedes-benzie
als dank voor n vliegtuigadvies aan defensie

k bleef in die tijd voor mn doen hondsloyaal
en bedeelde bijvoorbeeld mn groenfonds royaal

k beschouw mn krediethypotheekplanning
daarom meer als n niet-in-de-steekpenning'


st bernard

Sint-Bernard
(foto Daniel Steger)

De Lockheed-affaire: steekpenningenschandaal uit de jaren '70 rond prins Bernhard, als inspecteur-generaal van de krijgsmacht betrokken bij de aanschaf van gevechtsvliegtuigen, en vliegtuigfabrikant Lockheed. Prins Bernhard beweerde het geld (ruim 1 miljoen gulden) aan het Wereld Natuur Fonds te hebben gegeven. Bernhard ontliep justitïele vervolging omdat koningin Juliana dreigde met aftreden indien haar man aangeklaagd zou worden. Lees ook dit artikel in de NRC over de Lockheed-affaire van 15 januari 2000. Ach, en lees ook maar gewoon over prins Bernhard op Wikipedia.

3 comments:

frank waaldijk said...

moeilijk om hier wat van te maken, vooral vanwege weerbarstig metrum rond `niet-in-de-steekpenning' en `hondsloyaal' (de laatste is uiteraard nodig als voorbereiding op de eerste...)

dit trijntje zal sommigen wat hard lijken, maar k weet nog hoe diep diep verontwaardigd ik destijds als 11-jarige was, dat mensen die n auto stelen de gevangenis ingaan en dat mensen die hun zeer goed betaalde posities misbruiken gewoon buiten schot blijven.

die verontwaardiging is nog steeds niet geheel gezakt, en dit trijntje dient men dus te zien als n niet-in-de-steeklating van de -wellicht naïeve- drang naar n rechtvaardige samenleving.

frank waaldijk said...

hm, na herziening is i r niet eenvoudiger op geworden.

maar t metrum loopt nu perfect, al is t op t eerste oog wat bedriegelijk, omdat in de laatste helft van t rijmpje de lettergreep die eigenlijk voor t metrum de laatste lettergreep van de regel had moeten vormen, verplaatst is naar t begin van de volgende regel, in verband met de rijmwoorden...

frank waaldijk said...

toch weer veranderd, want de vorige versie (zie hieronder) is toch te ingewikkeld ben ik bang. nu is t metrum niet meer zuiver gelijk over alle regels, maar de boodschap komt wel beter uit de verf

vorige versie:

`der ganse affaire is zwaar overtrokken'
bromt bernhard sint-bernard bij 1 van zn hokken

`dit optrekje hier en n mercedes-benzie
als dank voor n vliegtuigadvies aan defensie

k bleef in die tijd voor mn doen hondsloyaal
k bedeelde bijvoorbeeld mn groenfonds royaal

en k blijf -mn krediethypotheekplanning, vriend
aldus meer als n niet-in-de-steekpenning ziend'