Thursday, October 14, 2010

op nog een rendier


op n rendier

eergister behaalde n rendier in lapland
maar net t tentamen `de camper met klapband'

`mij valt zo'n kampeertenttentamen niet mee
maar k hoef' zegt t hoefdier `r nu nog maar 2:

"hottentotten en samen samen"
-en t hertententenhertentamen'


rendier in zweden
rendier in Zweden
(foto: Look Sharp)

samische familie rond 1900
Samische familie rond 1900 in Noorwegen

Samen: (ook Sami of Saami) oorspronkelijke bevolking van Lapland (Sápmi in het samisch). De nomadische Samen woonden in tenten (lavvu) die gemakkelijk af te breken en te vervoeren waren. Alleen in de winter bleven de Samen en rendieren op één plaats. In plaats van in tenten leefden ze dan in lage koepelvormige hutten, die met aarde bedekt werden om ze tegen de strenge vrieskou te beschermen. Verder naar het zuiden bestond de traditionele behuizing uit vierkante houten hutten.
Vanaf de 17e eeuw is de levenswijze van de Samen sterk veranderd. Slechts een klein percentage voert nog een nomadisch bestaan, en dan doorgaans nog slechts een deel van het jaar. (bron: Wikipedia).


2 comments:

franka waaldijk said...

k geloof dat dit echt t laatste `overige' (dwz niet-kunstgerelateerde) trijntje is van mn site dat nog gereviseerd moest worden.

deze is trouwens wat t versje betreft maar nauwelijks gereviseerd ten opzichte van wat k eerder al had gedaan, maar k heb wat mooiere plaatjes nog gevonden en wat links toegevoegd.

nu nog n paar kunsttrijntjes...

franka waaldijk said...

de uitdrukking `camper met klapband´ heb k precies 1 keer gevonden op internet:


Wij hebben in augustus hier gekampeerd. Een heel gezellige camping met mooi vormgegeven gebouwen. Hoewel de site dit niet laat zien, heeft de camping ruime plaatsen en zijn er veel dennebomen op de camping. Hierdoor is er bij veel plaatsen schaduw mogelijk. Relatief iets rustigere camping, maar er is wel van alles te doen. Dus zowel geschikt om lekker uit te rusten als voor vertier voor de kinderen en volwassenen. Men organiseert dagelijks allerlei leuke dingen. Het is echter (voor ons gelukkig) geen pure "disco-camping". Camping is gelegen in een prachtige omgeving met veel ongeschonden natuur. Zo hier en daar zijn wel stukjes bos gekapt, maar dat valt erg mee. Echt genoten van de mooie omgeving, vanaf de camping zijn allerlei wandelroutes mogelijk. Op verzoek is bij de receptie kopie met wandelroutes verkrijgbaar. Niet allemaal bewegwijzerd, dus let goed op. Ook is er erg veel wild, maar daarvoor stonden we vaak te laat op als ik eerlijk ben. Zeer behulpzaam Nederlands team. Voor naast ons gestrande Engelsen (camper met klapband) werd gebruik gemaakt van de plaatselijke relaties, zodat men binnen 2 dagen de weg vanuit Engeland naar Portugal kon vervolgen. Dichtsbijzijnde grotere dorp (Neuvic) op ongeveer 15 minuten rijden, dat wel, maar dat is wel een route waarvan je het jammer vind, dat hij niet langer is: wat een prachtige omgeving ! ! ! ! Ussel is de andere kant op, op ongeveer 25 minuten rijden. Heerlijk, zo even uit de drukte en "in the middle of nowhere" ! ! ! Nogmaals: prima sfeer, mooie natuur, 's ochtends heerlijk rustig, maar er is ook vertier. Lekker schoon zwembad al is het zonder glijbaan. Keurig schone toiletvoorzieningen. Doordat de camping niet zo heel groot is, kun je van alle voorzieningen zoals zwembad, bar, etcetera gebruik maken zonder dat je overal staat te wachten. Een aanrader dus.