Saturday, July 24, 2010

op n ijsbeer


op n ijsbeer

ijsbrand ijsbeer uit alaska
zwemt naar kleurrijk madagaskar:

`baalde van inuit-relatie'
`hunker naar meer pigmentatie'
`voel me slapjes, wit als doek'
`denk dat k n schilder zoek'

zo trouwt onze koene zwemmer
morgen `madagoskar schlemmer'


oscar schlemmer, bauhaustreppe
oskar schlemmer, bauhaustreppe

bauhaus was n invloedrijke vormgevings/kunstacademie in interbellum duitsland; inuit: oorspronkelijke bevolking van canada, groenland (en alaska, afhankelijk van welke naamgevingsstroming men volgt, het overkoepelende woord eskimo wordt door sommigen als pejoratief ervaren).

3 comments:

franka waaldijk said...

eerder al opgemerkt dat de trijntjes die hier als laatste aan bod komen, vaak de trijntjes zijn waar k maar met moeite wat van kan maken...

dat is eigenlijk niet zo handig, omdat ze bovenaan de blog komen, maar goed.

t viel me n keer op dat vrijwel al mn trijntjes die over liefdesrelaties cq voortplanting gaan vrij traditioneel heterosexueel getint zijn.

eigenlijk wel vreemd dat dit zo vanzelfsprekend erin sluipt. dit trijntje is daar n mager tegenwicht voor, maar toch n tegenwicht.

k heb t al gehad over sekseneutrale voornaamwoorden, en besef nu dat die wellicht ook n rol zouden kunnen spelen bij t doorbreken van de patronen rond hetero- en homosexualiteit.

daarnaast wil k hier dan toch nog expliciet opmerken dat k de veelvoorkomende discriminatie van homosexuele mensen (die in grote delen van de wereld nog erger is dan in nederland) n schande vind, en 1 van de duidelijke tekenen dat de mensheid nog steeds enorm achterlijk is.

franka waaldijk said...

(inuit-relatie is wel natuurlijk ook flauwe woordgrap ;-) )

franka waaldijk said...

en jawel, weer sluit de realiteit vrij nauw aan op n trijntje...

vandaag 6 augustus 2010 in nrc handelsblad:

Noordhoff wil homo in lesboek opnemen
Gepubliceerd: 6 augustus 2010 14:20 | Gewijzigd: 6 augustus 2010 14:21
Door een onzer redacteuren
Rotterdam, 6 aug. Pa en pa kopen een cavia. De dierenwinkel geeft 30 procent korting op de aanschafprijs van 4,95 euro. Wat betalen de vaders?

Noordhoff Uitgevers wil homostellen laten figureren in lesmethodes voor taal en rekenen. Dat heeft uitgeefdirecteur Frans Grijzenhout bekendgemaakt. Hij wil dat het niet langer vanzelfsprekend is dat vader en moeder boodschappen doen. Dat moet ook vader en vader kunnen zijn.

Grijzenhout: „De dagelijkse omgeving wordt in schoolboeken vaak gebruikt om een onderwerp te introduceren. Bijvoorbeeld een som over een gezin dat op vakantie gaat, waarbij een plaatje staat van een vader en een moeder. Dat kan ook anders.”

Dagelijkse realiteit

Schoolboeken, zegt Grijzenhout, zouden de dagelijkse realiteit moeten weerspiegelen. „In onze boeken staan ook meisjes met hoofddoekjes.”

Het Reformatorisch Dagblad is niet blij met de aankondiging van Noordhoff. ‘School geen homo-emancipatie opdringen’, kopt de krant vandaag boven een hoofdredactioneel commentaar. Het voornemen van de uitgeverij wordt daarin gekoppeld aan een uitspraak van burgemeester Van der Laan van Amsterdam, dat hij een „best fanatiek” voorstander is van voorlichting over homoseksualiteit aan jonge kinderen.

De uitspraak van Van der Laan is voor Grijzenhout de inspiratiebron geweest, erkent hij.

Enthousiast

Homobelangenorganisatie COC is „erg enthousiast”, zegt een woordvoerder. „In schoolboeken heerst een hetero-normativiteit. Dat wil zeggen dat een man met een vrouw de norm is. Daar is niets mis mee, maar je hebt ook mannenparen en vrouwenparen. Het is goed om dat te laten zien.”

Volgens de COC-woordvoerder is Noordhoff „een van de eerste uitgeverijen” die zo nadrukkelijk zeggen homovoorbeelden te willen opnemen in het lesmateriaal. „Wel bestaat al het prentenboek Koning & Koning, waarin de vanzelfsprekendheid wordt doorbroken dat een koning altijd een koningin naast zich heeft.”

Het COC hoopt dat „veel uitgeverijen het voornemen van Noordhoff zullen overnemen”.

toch eigenlijk wel dieptriest dat deze zaken nog steeds spelen. dat homosexualiteit zelfs in n zogenaamd tolerant westers land nog zo wordt gediscrimineerd.

ik vind t n grote schande.